fbpx
een hechte band met jouw baby
Karin Kagenaar BLOGS

Karin Kagenaar

Een hechte band met jouw baby

Babytaal | Hechting | Zelfvertrouwen

Als je denkt aan de band met je baby, dan denk je misschien vooral aan een lachende baby op je buik. Maar wist je dat die band al veel eerder ontstaat, zelfs al in de baarmoeder? Uit onderzoek blijkt dat de band die je tijdens de zwangerschap voelt, veel zegt over de band die jullie na de geboorte samen zullen hebben.
Gastblog door Rachel Verweij, draagconsulent en hechtingscoach 

Vroeger dacht men dat een baby in de baarmoeder niets voelde of merkte. Tegenwoordig weten we wel beter. Baby’s zijn juist héél gevoelig en leren de wereld al kennen via hun moeder. In de buik horen ze jouw hartslag, darmgerommel en de geluiden in het gezin. Ze zien donker en licht. Ze proeven het vruchtwater, dat smaakt naar de borstvoeding straks. Hoe bijzonder is dat! Ze voelen jouw stress en schrikken soms van een hard geluid of een boze stem. Andersom voelen ze ook jouw liefde en aandacht.hechteband

Als je baby eenmaal is geboren, wordt dat nog een stuk tastbaarder. Je baby heeft een hechte band met jou heel hard nodig. Hechting is voor haar net zo belangrijk als de lucht die ze inademt en dat ze op tijd voeding krijgt. Ze heeft al een heel repertoire aan gedrag om zich aan te passen aan de wereld buiten de baarmoeder.

Wat je moet weten, is dat je baby wordt geboren met slechts een kwart van haar hersencapaciteit! Voornamelijk het ‘dierlijke’ deel van het brein is aanwezig. De neocortex, waarmee je zo goed kunt nadenken, moet zich nog gaan ontwikkelen. Je baby is dus vooral gericht op overleven, op veilig zijn. En een baby in zijn eentje maakt nu eenmaal niet zoveel kans op overleven. Dus is een baby er enorm goed in om jouw liefde en zorg op te wekken, met haar prachtige grote ogen, verdrietige gehuil en lieve lachjes.

Het mooie is, dat voor je baby zorgen bij jullie beiden prettige hormonen vrijmaakt. Zo zorgt moeder natuur ervoor dat je een soort beloning ontvangt voor al je harde werk. Je zult je wellicht nooit in je leven meer zó geweldig, ontspannen en zelfs high voelen, als wanneer je baby lekker bloot bij je ligt na de bevalling, of in de eerste weken.

Op deze manier maak je een prachtig begin voor een hechte band met je baby. En daarvan heb je de rest van je leven profijt. Veilige gehechte baby’s zijn makkelijker op te voeden en kunnen hun emoties makkelijker reguleren. Misschien heb je ook wel eens gehoord dat een onveilig gehecht kind later minder zelfvertrouwen heeft, en meer kans op depressieve of angstklachten. Ja, zelfs meer kans om ziek te worden.

Maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd zo gemakkelijk is om je baby die hechte band te kunnen bieden. Als het vanzelf loopt, is het gemakkelijk. Maar het loopt niet altijd vanzelf, was dat maar waar…. Het kan heel moeilijk zijn als:oogcontactbaby

  • je baby te vroeg wordt geboren of ziek is.
  • de zorgverleners om je heen je niet steunen
  • je zelf heel streng of afstandelijk bent opgevoed.
  • je niet lekker in je vel zit tijdens de zwangerschap.
  • je weinig steun uit je omgeving of van je partner hebt.
  • je veel stress hebt, door wat voor oorzaak dan ook.

Dat zijn allemaal dingen die het heel moeilijk kunnen maken om die hechte band op te kunnen bouwen.

Natuurlijk wil je je baby alles bieden dat ze nodig heeft. Wil je investeren in haar toekomst. Wil je de zekerheid dat ze zich goed kan ontwikkelen. Natuurlijk wil je graag dat gevoel van ‘closeness’ en verliefd zijn op je baby. Dat alles vanzelf loopt.Maar ja, hoe doe je dat dan ?
Naar mijn mening zijn er drie dingen nodig om te zorgen dat je baby zich veilig kan hechten.

  • Dat jij zelf lekker in je vel zit en durft te vertrouwen op jezelf en jouw intuïtie. Eerst voor jezelf zorgen en dan voor je baby (net als die zuurstof in dat vliegtuig weet je wel)
  • Dat je kennis hebt van babytaal: wat wil je baby jou vertellen? Iedere baby heeft zijn eigen taal, en die kun je leren te verstaan.
  • Dat je je baby voldoende veiligheid biedt (=balans in nabijheid en vrijheid). Als je baby aangeeft je nodig te hebben, dat er dan bent. En als ze aangeeft het zelf te kunnen, dat je haar dan kunt laten.

Tijdens het babycafé op 13 november vertel ik je er alles over. Heb je er nu al vragen over, of wil je er begeleiding bij, dan kun je me altijd benaderen!

Daarnaast kun je altijd je gedachten en vragen hieronder met ons delen. Bedenk dat jouw vragen ook weer een bijdrage kunnen zijn voor andere ouders! 

Rachel Verweij,

draagconsulent en hechtingscoach (www.hechteband.nl)

Archief

Categorieën

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *